Чи зможуть нотаріуси та адвокати ставати держслужбовцями? - ВРУ розгляне правки Ігоря Фріса до галузевого закону

02.02.2021

Нотаріусам, адвокатам та арбітражним керуючим (розпорядники майна, керуючі санацією, ліквідатори) можуть дозволити ставати держслужбовцями вищої ланки. 

Сьогодні у порядку денному Верховної Ради України законопроект №4361 «Про внесення змін до Закону України « Про державну службу» щодо розширення кола осіб, які можуть претендувати на вступ на службу», автором якого є народний депутат України Ігор Фріс. 

За його словами, зміни до законодавства про держслужбу значно розширять коло кваліфікованих фахівців, які мають право претендувати на вступ до державної служби. А також поліпшать якісний склад чиновників.

«В українському законодавстві є така прогалина, коли стаж роботи, наприклад, нотаріусом, адвокатом, приватним виконавцем не зараховується до необхідного стажу, який би дозволив претендувати на зайняття відповідної посади у державній службі. Виникає ситуація, коли особа, яка пропрацювала 2 роки клерком, до прикладу, у районному відділі, з точки зору законодавства, значно професійніша і цінніша для держави, ніж досвідчений адвоката чи нотаріус. І це поряд з тим, що останні, аби здобути право на професію, проходять стажування, складають іспити, постійно підвищують кваліфікацію і реально є хедлайнерами юридичної професії», - переконаний Ігор Фріс.

Аби усунути цей недолік, члени Нотаріальної палати розробили текст змін до Закону про державну службу.  

Основна мета нововведень - підтримка подальшої реалізації реформи державної служби, захисту прав людей та підвищення загального професійного рівня осіб, що беруть участь в конкурсах на посади у держслужбі.

 

Інші новини

19.12.2023
Більшість коштів спрямували на забезпечення оборони

Важкий 2023-й добігає кінця. Про цьогорічні здобутки Івано-Франківщини та про те, що нас чекає у 2024 році розповів редакції Голос України.

27.11.2023
Законопроєкт Ігоря Фріса про грошову виплату за загибель наших захисників, ближчим засіданням буде розглянуто в парламенті


Законопроєкт № 9226, який вносить зміни до переліку осіб, які мають право на допомогу від держави, у випадку загибелі військового, передбачає розширення переліку

12.08.2023
Забезпечення прав під час війни

11 серпня 2023 року у Франківську відбулася дискусійна платформа “Громади під час війни: оперативні рішення – стратегічні цілі”. 

11.08.2023
Щоденна робота депутата, як вона є …

Добрався до дому після роботи в Раді.

Хтось звісно здивується, але депутати працюють. 
Причому вживу, а не онлайн.