Ігор Фріс розвінчує найпоширеніші міфи щодо ЗП про зброю

01.03.2021

Автор законопроекту 4335 «Про обіг цивільної вогнепальної зброї та боєприпасів до неї» народний депутат України Ігор Фріс розвінчав шість найпоширеніших міфів щодо нього.

1. Пістолет зможе купити будь-хто і будь-де.

Реальність - купити короткоствол можна буде виключно у ліцензованих магазинах і виключно особам, яким більше 28 років; які мали протягом 5 років зареєстровану нарізну або гладкоствольну зброю, пройшли навчання та здали іспит; не мали адмінштрафів протягом року навіть за неправильна паркування.

2.  Легалізація зброї призведе до її масового застосування під час сварок та побутових конфліктів.

Реальність - зараз в Україні на руках до 3 млн (!) одиниць зброї, яка ніде не зареєстрована. Досі жодним чином масового застосування не виникало.

З моменту дозволу короткоствольної зброї падіння злочинності відбулося в:

Естонії - на 80 %, Молдові - на 50 %, Польщі - на 34 %, країнах Балтики - на 40 %, Словенії - на 50 %.

Число вбивств у всіх випадках зменшилося майже однаково – на 20–22 %.

3. Закон фактично дозволяє носіння, адже власник може сказати, що іде в тир, маючи при собі зброю на вулиці.

Реальність - у законі розрізняють носіння та транспортування зброї. При транспортуванні зброя розряджена, знаходиться у чохлі або кейсі.

Носіння зброї - заборонено!

4. Вінчестер краще за пістолет захистить твоє життя вдома.

Реальність -звісно, але смертей від цього стане більше. Це стосується як нападника, так і власника зброї. Час на спорядження та застосування вінчестера в 4-5 разів більший, ніж пістолета, а смертельна дія короткостволу значно менша.

5. Злочинці отримають зброю.

Реальність -злочинці і так завжди мають зброю. Дозволена вона чи заборонена – грабіжнику байдуже, він завжди знає, де її купити і має на це гроші. Правопорушник не піде на злочин із законною та зареєстрованою на нього зброєю.

6. Нам не потрібен закон про зброю - нас захистить поліція.

Реальність - поліція захищає громадський порядок. А захист вашого життя та життя ваших рідних дуже часто залежить саме від ваших дій.

Це зрозуміли в Швейцарії у 1997, в Німеччині - в 1891, Фінляндії - в 1991, Ізраїлі - 1949, Естонії - в 1995, Молдові - в 1994.

Інші новини

19.12.2023
Більшість коштів спрямували на забезпечення оборони

Важкий 2023-й добігає кінця. Про цьогорічні здобутки Івано-Франківщини та про те, що нас чекає у 2024 році розповів редакції Голос України.

27.11.2023
Законопроєкт Ігоря Фріса про грошову виплату за загибель наших захисників, ближчим засіданням буде розглянуто в парламенті


Законопроєкт № 9226, який вносить зміни до переліку осіб, які мають право на допомогу від держави, у випадку загибелі військового, передбачає розширення переліку

12.08.2023
Забезпечення прав під час війни

11 серпня 2023 року у Франківську відбулася дискусійна платформа “Громади під час війни: оперативні рішення – стратегічні цілі”. 

11.08.2023
Щоденна робота депутата, як вона є …

Добрався до дому після роботи в Раді.

Хтось звісно здивується, але депутати працюють. 
Причому вживу, а не онлайн.