Ігор Фріс виступив проти узаконення обов'язкової вакцинації 

30.11.2020

Цього тижня Верховна Рада України буде розглядати Законопроект 4142 «Про систему громадського здоров’я».

Він передбачає впровадження низки нововведень. Зокрема, щодо обов’язкової вакцинації та введення Кабміном карантинних обмежень.

Народний депутат України Ігор Фріс висловив свою позицію щодо цього документу.

Він переконаний, що такі нововведення є неконституційними та обмежують права людей.

«Законопроектом передбачена обов’язкова вакцинація для дітей, які йтимуть до школуи. Якщо ж вони його не матимуть, то виходить, що не зможуть піти до навчального закладу. Втім ст.53 КУ чітко передбачає, що держава гарантує отримання середньої освіти в державних навчальних закладах. Відтак будь-які обмеження, які унеможливлюють гарантії держави є неконституційними.
Окрім цього, у ст. 284 Цивільного кодексу зазначено, що будь-яке втручання або будь-які медичні маніпуляції можуть здійснюватися лише за згодою, в цьому випадку, батьків дитини. Якщо такої згоди немає, то це незаконно»
, - аргументує Ігор Фріс.

Нардеп зазначає, що Головне науково-експертне управління ВР уже дало відповідні висновки до цього ЗП. 
Щодо карантинних обмежень, то є рішення КСУ, яке визначило, що будь-які карантинні обмеження, які обмежують право осіб або встановлюють додаткові обов’язки осіб, які не передбачені ВР у відповідному законі, є неконституційними.

Враховуючи це, вказаний законопроект Ігор Фріс підтримувати не буде. 

«Якщо ми створюємо законодавче підгрунтя для врегулювання системи громадського здоров’я, то передусім мусимо керуватися думкою про людей. Депутати ВР повинні керуватися виключно обов’язками і правами, які їм надані КУ і діяти виключно в спосіб визначений законом», - підкреслив нардеп.

 

Інші новини

19.12.2023
Більшість коштів спрямували на забезпечення оборони

Важкий 2023-й добігає кінця. Про цьогорічні здобутки Івано-Франківщини та про те, що нас чекає у 2024 році розповів редакції Голос України.

27.11.2023
Законопроєкт Ігоря Фріса про грошову виплату за загибель наших захисників, ближчим засіданням буде розглянуто в парламенті


Законопроєкт № 9226, який вносить зміни до переліку осіб, які мають право на допомогу від держави, у випадку загибелі військового, передбачає розширення переліку

12.08.2023
Забезпечення прав під час війни

11 серпня 2023 року у Франківську відбулася дискусійна платформа “Громади під час війни: оперативні рішення – стратегічні цілі”. 

11.08.2023
Щоденна робота депутата, як вона є …

Добрався до дому після роботи в Раді.

Хтось звісно здивується, але депутати працюють. 
Причому вживу, а не онлайн.