Ігор Фріс закликав прем’єра негайно перевірити дотримання екологічних норм на  Бурштинській ТЕС

28.10.2021

Негайно доручити Державній екологічній інспекції України провести позапланову перевірку Відокремленого підрозділу «Бурштинська теплова електрична станція» акціонерного товариства «ДТЕК ЗАХІДЕНЕРГО» на предмет додержання вимог законодавства про охорону атмосферного повітря.

З таким проханням народний депутат України Ігор Фріс звернувся до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля.   

Нардеп наголосив, що на факти забруднення довкілля Бурштинською ТЕС треба реагувати жорстко і негайно. Адже діяльність станції шкодить здоров’ю людей, особливо тих, які проживають в безпосередній близькості до Бурштинської ТЕС.

«27 жовтня 2021 року я, проїжджаючи повз електростанцію, став свідком того, як з однієї із труб Бурштинської ТЕС ішов чорний дим, що особливо виділявся на фоні світлішого диму, який ішов з інших труб. Мною було зафіксовано вказаний факт, підтвердженням чого є відповідне відеоЗвертаю увагу на особливу кричущість зафіксованого сьогодні випадку, оскільки раніше на Бурштинській ТЕС практично не фіксувалось викидів настільки концентрованого, густого чорного диму, що може свідчити про погіршення ситуації із екологічним управлінням на електростанції», - йдеться у депутатському зверненні. 

Ігор Фріс зауважує, що випадки забруднюючих викидів із електростанції є непоодинокими, а практично кожного тижня жителями прилеглих населених пунктів фіксуються викиди чорного диму з однієї чи декількох труб електростанції різної тривалості.  

Це може свідчити про відсутність належного обладнання, фільтрів, покликаних привести викиди в атмосферне повітря до встановлених нормативів та забезпечити безпечну експлуатацію електростанції, йдеться у зверненні.

До слова, за даними Державної служби статистики України, Бурштинська ТЕС (місцезнаходження: м. Бурштин, Івано-Франківська область) протягом останніх років входить у трійку найбільших підприємств-забруднювачів атмосферного повітря в Україні, а Івано-Франківська область, відповідно, поряд із Дніпропетровською та Донецькою областями є лідерами забруднення повітря.  

Так, у 2018 році Бурштинською ТЕС у повітря було викинуто більше 180 тис. тонн забруднюючих речовин.

Наслідком цього є значне зростання протягом останніх років захворюваності на злоякісні утворення серед жителів Івано-Франківської області, що підтверджується даними, наданими Міністерством охорони здоров’я України.

Інші новини

19.12.2023
Більшість коштів спрямували на забезпечення оборони

Важкий 2023-й добігає кінця. Про цьогорічні здобутки Івано-Франківщини та про те, що нас чекає у 2024 році розповів редакції Голос України.

27.11.2023
Законопроєкт Ігоря Фріса про грошову виплату за загибель наших захисників, ближчим засіданням буде розглянуто в парламенті


Законопроєкт № 9226, який вносить зміни до переліку осіб, які мають право на допомогу від держави, у випадку загибелі військового, передбачає розширення переліку

12.08.2023
Забезпечення прав під час війни

11 серпня 2023 року у Франківську відбулася дискусійна платформа “Громади під час війни: оперативні рішення – стратегічні цілі”. 

11.08.2023
Щоденна робота депутата, як вона є …

Добрався до дому після роботи в Раді.

Хтось звісно здивується, але депутати працюють. 
Причому вживу, а не онлайн.