Що пропонує антирейдерський законопроєкт співавторства Ігоря Фріса, який Рада підтримала у першому читанні

16.04.2021

15 квітня на позачерговому засіданні ВРУ підтримала в першому читанні законопроєкт №3774 щодо удосконалення механізму протидії рейдерству. За документ проголосували 311 нардепів.

Що нового пропонує законопроєкт: 

1. Запровадження практики інформування власника компанії про реєстраційну дію, яка відбувається з його активом. 
Не секрет, що про більшість захоплень власники компаній дізнаються, як то кажуть, постфактум.
Для попередження подібних випадків законопроект пропонує інформування власників юридичних осіб, керівника юрособи онлайн про будь-які реєстраційні дії. 
Для цього контактні дані власника мають бути внесені в ЄДР. Таким чином «провернути» рейдерську атаку непомітно буде не можливим.
 
2. Проектом закону знищується ще одна популярна рейдерська операція – ми змінюємо підхід до заміни керівника підприємства.
Сьогодні для того, щоб змінити директора певної компанії, достатньо нотаріального засвідчення на протоколі загальних зборів учасників товариства підписів лише двох осіб: голови та секретаря зборів, які обираються на цих же зборах. 
Ми пропонуємо встановити, що протокол зборів стосовно зміни керівника товариства має бути підписаний всіма учасниками зборів, які голосували за таке рішення, і голосів яких достатньо для його прийняття.
 
3. Важлива зміна і для керівників аграрних компаній. Після ухвалення законопроекту правочин про розірвання договору оренди землі сільгосппризначення юридичною особою буде потребувати рішення засновників. 
 Тобто умовний директор аграрної компанії в односторонньому порядку не зможе «кинути» своїх роботодавців або партнерів та самостійно розірвати договір оренди землі без згоди засновників такого підприємства. Зараз є непоодинокі випадки одноосібного розірвання договорів директором та укладання на іншу компанію.
 
4. Будуть скасовані деякі вимоги до скарг в процедурі державної реєстрації. 
Зокрема, про обов’язкове зазначення у скарзі норм законодавства, які порушено. Також більше не потрібно буде надавати відомості про наявність судового спору щодо порушеного у скарзі питання. Як і робити засвідчення копій документів. Для заявників це суттєво скорочує час, який під час оскарження реєстраційних дій є вирішальним.
 
5. Збільшується і можливий термін розгляду скарги – до 3 місяців (зараз 60 днів). Крім того, антирейдерська комісія буде призупиняти розгляд скарги на період, поки заявник виправляє недоліки (якщо такі будуть). Це питання, як і загальний строк, є дискусійним і автори та комітет готові розглядати пропозиції та знаходити найефективніше рішення. 
 
6. Для держреєстраторів з’явиться новий обов’язок - невідкладно інформувати Міністерство юстиції у разі виявлення фактів використання реєстратором його ідентифікаторів доступу до Державного реєстру прав іншими особами. А також повідомляти про всі дії в реєстрі,  виконані з неправомірним використанням його ключів.
 
7. Перереєструвати нерухоме майно з обтяженнями після ухвалення законопроекту буде не можливим. Тепер наявність обтяження буде підставою для відмови у державній реєстрації прав. Всі винятки будуть виключені. Тобто, якщо на майно накладено арешт, заборона відчуження, переоформити його на іншу особу буде не можливо.
 
8. Надпрогресивна новела - це повна автоматизація процесу реєстрації ФОП.
Процедуру зупинення розгляду документів, поданих для держреєстрації юросіб, ФОПів та громадських формувань буде скасовано. Через портал електронних сервісів можна буде автоматично зареєструвати, змінити відомості чи припинити діяльність ФОП, зареєструвати зміни до відомостей про юридичну особу.

«Щодня в нашій державі трапляється мінімум два рейдерських захоплення бізнесу або майна. Щомісяця Антирейдерська комісія Мінюсту розглядає близько 70 скарг. На жаль, проблема рейдерства не зникла і схеми, які застосовують рейдери, кожен раз все досконаліші. Тому і наші зворотні дії повинні бути безкомпромісними та різкими. Ми повинні знищити як найпопулярніші рейдерські схеми, так і унеможливити нові форми та оборудки», - наголосив під час виступу Ігор Фріс.

Також народний депутат України додав, що проєкт закону опрацьовувався у співпраці з фахівцями Міністерства юстиції, Офісу протидії рейдерству, Нотаріальної палати України. Під час розгляду законопроекту Комітетом з питань правової політики він отримав одноголосну підтримку всіх членів комітету. 
При цьому одностайну підтримку також отримали положення про виключення з повноважень Мінюсту так званої «червоної кнопки», яка дозволяла зупиняти реєстрацію прав і могла обмежити непорушність права власності гарантоване Конституцією.

 

Інші новини

19.12.2023
Більшість коштів спрямували на забезпечення оборони

Важкий 2023-й добігає кінця. Про цьогорічні здобутки Івано-Франківщини та про те, що нас чекає у 2024 році розповів редакції Голос України.

27.11.2023
Законопроєкт Ігоря Фріса про грошову виплату за загибель наших захисників, ближчим засіданням буде розглянуто в парламенті


Законопроєкт № 9226, який вносить зміни до переліку осіб, які мають право на допомогу від держави, у випадку загибелі військового, передбачає розширення переліку

12.08.2023
Забезпечення прав під час війни

11 серпня 2023 року у Франківську відбулася дискусійна платформа “Громади під час війни: оперативні рішення – стратегічні цілі”. 

11.08.2023
Щоденна робота депутата, як вона є …

Добрався до дому після роботи в Раді.

Хтось звісно здивується, але депутати працюють. 
Причому вживу, а не онлайн.