Захищаємо право інтелектуальної власності – у ВРУ зареєстрували законопроект про авторське право і суміжні права

11.06.2021

У Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт «Про авторське право і суміжні права». Його підписантом є і народний депутат України від 84 виборчого округу Ігор Фріс. 

«Потреба в удосконаленні захисту прав інтелектуальної власності в Україні назріла уже дуже давно. Цей закон має на меті покращити правове регулювання питань стосовно захисту особистих немайнових та майнових прав суб’єктів авторського права та суміжних прав. Він також повинен адаптувати українське законодавство в цій сфері до стандартів ЄС. Переконаний, що закон стане дієвим механізмом для захисту прав та інтересів правовласників об’єктів авторського права і суміжних прав. І він неодмінно сприятиме всесторонньому розвитку досягнень наших громадян», - підкреслює Ігор Фріс.

Що передбачає проєкт закону? 

1.  Посилює відповідальність за порушення прав на об’єкт права інтелектуальної власності, в тому числі і в мережі Інтернет.

2.  Вперше закріплюється справедлива винагорода за публічне використання об'єктів авторського права та суміжних прав .

3.  Створення реєстрів оригінальних творів образотворчого мистецтва та рукописів літературних творів і творів, що отримали стаутс «сирітських».

4.  Оновлюються ставки винагороди за право слідування, відповідно до законодавства ЄС.

5.  Оновлюються норми про вільне використання твору, зокрема з метою забезпечення інтересів осіб з обмеженими можливостями сприйняття друкованої інформації через інвалідність. 

6.  Закріплюються умови переміщення оригінальних художнвх творів через митний кордон.

 

Інші новини

19.12.2023
Більшість коштів спрямували на забезпечення оборони

Важкий 2023-й добігає кінця. Про цьогорічні здобутки Івано-Франківщини та про те, що нас чекає у 2024 році розповів редакції Голос України.

27.11.2023
Законопроєкт Ігоря Фріса про грошову виплату за загибель наших захисників, ближчим засіданням буде розглянуто в парламенті


Законопроєкт № 9226, який вносить зміни до переліку осіб, які мають право на допомогу від держави, у випадку загибелі військового, передбачає розширення переліку

12.08.2023
Забезпечення прав під час війни

11 серпня 2023 року у Франківську відбулася дискусійна платформа “Громади під час війни: оперативні рішення – стратегічні цілі”. 

11.08.2023
Щоденна робота депутата, як вона є …

Добрався до дому після роботи в Раді.

Хтось звісно здивується, але депутати працюють. 
Причому вживу, а не онлайн.